Dit vanwege compenserende sterftefactoren als verzwakking, honger en niet te vergeten het verkeer.
Illustratief hierbij is het grote aantal damherten dat gewond raakt bij de Amsterdamse Waterleiding Duinen (AWD). De rol van zogenaamde dierenbeschermers is hier duidelijk contraproductief. In dit geval zou beheer van de populatie zowel dierenleed als onveilige verkeersituaties verminderen/voorkomen.

Rond dat gebied heeft men de afgelopen jaren honderden damherten en ree├źn moeten afmaken, die in het verkeer gewond waren geraakt. Ook mensen zijn hierbij gewond geraakt. 

Bijgaand een foto van een damhert van ruim 80 kg, waarvan beide voorpoten meervoudig gebroken waren en die wonden had aan buik en anus. In deze toestand heeft het dier meer dan een uur doorgeworsteld, heeft een kilometer afgelegd en is door een ondiep kanaal gegaan alvorens het kon (en mocht) worden afgeschoten. 

 damhert           Nu is er een hek om het gebied geplaatst, dat dit soort ongevallen zal beperken, mits er buiten dit gebied beheerjacht wordt uitgeoefend. Voor binnen dit gebied zal het mechanisme gelden, dat we in de Oostvaarderplassen hebben gezien. Voor de opties zie Wat zou U doen?